Monet meistä työskentelevät tällä hetkellä kotoa käsin. Voisi kuvitella, että kotona ollessa myös kodinhoito ja siivoaminen sujuu kuin rasvattu työnteon ohella. Sosiaalisessa mediassa vilisevät kuvat kavereiden täydellisistä kotona leivotuista sämpylöistä, uudelleen sisustetuista makuuhuoneista ja täydellisen tahrattomista kodeista. Todellisuus ei ole kuitenkaan aina yhtä ruusuisen tuoksuista meille kaikille. Poikkeustilanteesta aiheutuva stressi ja pitkien työpäivien tuoma väsymys eivät varmaan todellisuudessa nosta motivaatiota tarttua imuriin. Siispä koti voi helposti vajota kaaokseen ja epäjärjestykseen, mikä puolestaan lisää stressiä, uupumusta ja ahdistusta entisestään.
Miten tämän kierre katkaistaan? Voi olla, että et pidä vastauksesta heti, mutta se on… siivoamalla. Siivoamisella voidaan alentaa stressiä ja parantaa työkykyä. Se vapauttaa endorfiineja eli mielihyvähormoneja, ja puhtaat pinnat sekä järjestyksessä oleva koti miellyttävät silmää ja rauhoittavat mieltä. Mieti esimerkiksi, miltä tuntuu nähdä keittiön pesuallas puhtaana, ilman astiavuorta. Ihanalta, eikö? Lisäksi päivä sujuu helpommin, kun tavarat on aseteltu paikoilleen, eikä sinun tarvitse kuluttaa aikaa esimerkiksi työtarvikkeiden etsimiseen. Siivoaminen siis helpottaa työskentelyä, sillä se lisää produktiivisuutta poistamalla visuaalisia häiriötekijöitä ja alentamalla stressiä. Jo kahdenkymmenen minuutin mittainen siivoustauko voi merkittävästi nostaa mielialaasi.
Säännöllinen siivoaminen ei myöskään tarkoita sitä, että joka päivä täytyisi tehdä suursiivous, jossa talo kuurataan lattiasta kattoon. Siivousurakan voi jakaa pienempiin osiin, joita voi tehdä hiljattain päivän mittaan juuri silloin, kun se sopii sinulle. Jos siivoamisen aloittaminen tuntuu hankalalta, voit aloittaa helpoimmista tehtävistä ja siirtyä suuritöisempiin kotitöihin myöhemmin. Kynnys kannattaa asettaa mahdollisimman matalalle alkuvaiheessa, jotta et lannistu suuren siivousurakan edessä.
Tässä postauksessa saat vinkkejä kodin puhtaanapitoon työnteon ohella. Koti pysyy puhtaana parhaiten, kun siistit ja järjestelet sitä pala palalta päivän mittaan töiden rinnalla. Siivoaminen on myös hyvä tauko lepuuttaa aivoja ja liikuttaa kehoasi, jotta voit palata työntekoon uutta intoa puhkuen. Ryhdytään hommiin!
Kotityörutiinin muuttaminen kannattaa aloittaa oikeanlaisesta virittäytymisestä. Aseta itsellesi realistiset tavoitteet ja odotukset; et luultavasti tee kodin syväputsausta samana päivänä, kun istut pitkissä työpalavereissa ja vastailet pomosi sähköposteihin. Valitse siis muutama helppo tehtävä, jotka voit suorittaa nopeasti ja vaivattomasti. Voit myös jakaa tehtävät kullekin päivänajalle. Esimerkiksi aamulla voit pedata sängyn samalla, kun odottelet kahvin keittymistä. Aamupäivällä voit täyttää tiskikoneen tai tiskata muutaman astian käsin. Samaa voit jatkaa iltapäivään saakka, mutta muista pitää tehtävät lyhyinä, n. 5-10 minuutin mittaisina. Päivän jakaminen auttaa myös yleisessä ajanhallinnassa. Poikkeusaikana tämä vaatii hieman enemmän tietoista työskentelyä. Voit esimerkiksi omistaa tietyn ajan (esim. klo 9-17) työnteolle, muutaman tunnin iltapäivästä urheilulle ja illan laatuajalle perheen kanssa. Siivoamista voi tehdä hieman kerrallaan sopivissa aikaraoissa. Tekemällä näin voit keskittyä täysin tiettyyn elämän osa-alueeseen ilman häiriötekijöitä.
Töitä voi helposti tauottaa itselleen esimerkiksi Pomodoro-tekniikalla, jossa töitä tehdään keskittyneesti 25:n minuutin intervalleissa, pitäen aina 5 minuuttia taukoa. Kahden työintervallin jälkeen pidetään pidempi, 20 minuutin mittainen tauko. Tällainen tauottaminen jättää paljon hyviä aukkoja siivoamiselle, ja viidessä minuutissa ehtii esimerkiksi viikata pyykkejä. Pidempien taukojen aikana voit esimerkiksi aloittaa ruoanlaiton tai siistiä kokonaisen huoneen. Muista asettaa itsellesi ajastin, jotta muistat, milloin tauot alkavat ja päättyvät, etkä päädy esimerkiksi syväkuuraamaan kylpyhuonetta kolmeksi tunniksi.
Tässä muutama konkreettinen tehtävä, joita kerkeät tekemään työskentelytaukojen aikana. Voit vaikkapa valita näistä muutaman tehtävän, ja kirjata ne ylös to do-listaan. Näin saat myös lisätyydytystä, kun saat ruksia yli jo tehdyt tehtävät.
Pyykinpesu on tehtävä, jonka voit pitää käynnissä vaikkapa koko päivän. Pyykkikoneen tyhjennys ja täyttö vie vain muutaman minuutin, ja tasainen pyykinpesu estää pyykkikorin pursuamisen äärimmilleen.
Taukojen aikana voit myös ottaa tehtäväksesi yhden tietyn huoneen siistimisen. Älä kuitenkaan ryhdy työpäivän aikana perinpohjaiseen siivoukseen, vaan etsi yksinkertaisia asioita, joita voit siivota nopeasti. Voit esimerkiksi ripustaa tuoleilla lojuvat vaatteet henkariin, lajitella postit, poimia likaiset pyykit ja viedä ne pyykkikoriin, etsiä likaiset astiat tai laittaa lelut takaisin lelulaatikkoon.
Keittiönpöytien ja -tasojen pyyhkiminen on myös helposti hoituva tehtävä, jonka tuloksena keittiön ilme on jo huomattavasti siistimpi ja tuoreempi. Voit myös käyttää hyväntuoksuista puhdistusainetta, ja saada siivotessasi hieman aromiterapiaa.
Keittiössä on lisäksi yksi tehtävä, joka on helppo suorittaa, mutta unohtuu usein. Se on mikron puhdistaminen. Kokeile ja näe, kuinka tyydyttävää on pyyhkiä mikron pinnat ruokatahroista ja pölystä. Suorastaan innoittavaa!
Roskien ulosvienti on loistava tapa siistiä kotia ja saada samalla hieman raitista ilmaa. Se ei myöskään vie viittä minuuttia kauempaa, mutta pieni maisemanvaihdos ja happihyppely lisäävät energiaasi valtavasti.
Viidessä minuutissa kerkeät myös järjestelemään vaikkapa tietyn vaatekaapin tai kylpyhuoneen peilikaapin. Voit eritellä pois heitettävät, kierrätettävät ja lahjoitettavat esineet ja vapauttaa tilaa tarvitsemillesi asioille.
Siivoaminen voi siis parantaa päivääsi jo muutaman minuutin jälkeen! Laita siis lempibiisisi soimaan, tartu rättiin ja ala hommiin. Mukavia siivous- ja työskentelyhetkiä!